Inzicht in je verbruik

Verbruiksmonitor

Leer je huis kennen

Met en Verbruiksmonitor (Lite) leer je je woning en je apparaten in huis beter kennen. De app, die eenvoudig te installeren is, geef jou inzicht in je verbruik. De app geeft niet alleen wattages weer – je krijgt ook een beeld van wat veel en weinig is. 1482 watt bijvoorbeeld? Te veel voor een stofzuiger. Normaal voor een waterkoker. De app biedt ook een helder overzicht van al je energiedata door de tijd heen. Handig als je voor je gaat verbouwen een beeld wilt hebben van je energieverbruik, en erna wilt zien wat het resultaat is van de maatregelen die je hebt genomen.

Er zijn twee varianten; de Verbruiksmonitor en de Verbruiksmonitor Lite. De Verbruiksmonitor werkt doormiddel van een kastje (gateway) die je aansluit in de meterkast. Hierdoor krijg je realtime inzicht in je verbruik en kun je dus met je telefoon in je hand door je huis lopen om overmatig verbruik op te sporen. De Verbruiksmonitor Lite is alleen een app die eens per 24 uur je verbruik update. 

Kijk voor meer informatie over de Verbruiksmonitor (Lite) op de website van onze partner Aurum. 

Inzicht in energieverbruik
Realtime inzicht

Verbruiksmonitor

De Verbruiksmonitor bestaat uit een klein kastje (de ‘gateway’) plus een app. Met het stekkertje klik je de gateway in de P1-poort van je slimme meter. De stroomkabel gaat in het stopcontact, je activeert de app en het energie besparen kan beginnen. De app neemt je stap voor stap mee door het installatieproces. De gateway zelf gebruikt trouwens circa 2 watt. Minder dan een mini ledlampje.

 

Écht realtime

Vanaf het moment dat de gateway en de app zijn aangesloten, zie je ‘live’ hoeveel energie er in je huis gebruikt wordt. Zet iemand oma’s oude schemerlamp aan, dan zie je het verbruik stijgen. Ben je buiten de deur en ben je vergeten of je de verwarming hebt uitgezet? Check de app en je weet het. En als je zonnepanelen hebt en de zon breekt door, dan zie je direct de teruglevering stijgen. Dat wordt helemaal interessant als in de toekomst de salderingsregeling afloopt. Want dan is het natuurlijk gunstiger om een was te draaien als je panelen veel stroom opwekken.

Energieloket Verbruiksmonitor Lite
Inzicht

Verbruiksmonitor Lite

<Hier tekst over Verbruiksmonitor aanvullen>. 

Met goede monitoring kun je er gemakkelijk achter komen welke apparaten en stroomgebruikers onnodig aan staan. Woon jij in Enschede en wil je op een eenvoudige manier inzicht krijgen in je energieverbruik?

Stuur dan een mailtje naar verbruiksmonitor@energieloketenschede.nl o.v.v. ‘Aanmelden Verbruiksmonitor Lite’. Dan ontvang je een email met daarin een gratis activatiecode.

 

Contact

Vragen over de Verbruiksmonitor

verbruiksmonitor@energieloket-enschede.nl
App
(053) 200 55 75

Zo kom je erachter wat voor meter jij hebt! 

De Verbruiksmonitor kun je standaard aansluiten op een slimme meter. Heb je geen slimme meter, dan heb je sensoren nodig om de Verbruiksmonitor te kunnen installeren. Om verspilling te voorkomen worden deze sensoren er niet standaard bijgeleverd. Controleer voordat je het product gaat afhalen wat voor meter je hebt. Heb je geen slimme meter? Geef dit dan aan bij het afhalen en dan ontvang je gratis de sensoren.
  
Let op! Heb je geen slimme meter en wel zonnepanelen? Dan kan de Verbruiksmonitor helaas geen goede elektriciteitsmeting doen. De meetset ziet in dat geval namelijk niet af je stroom afneemt van het net of dat je aan het terugleveren bent. Teruglevering wordt daarom in de app weergegeven als verbruik. Met een slimme meter wordt je teruglevering wel goed weergegeven. Om die reden heb je voor de Verbruiksmonitor een slimme meter nodig als je zonnepanelen hebt.
  
Analoog elektriciteit

Een analoge elektriciteitsmeter is te herkennen aan een draaiende schijf. De meterstand wordt weergegeven op een telwerk met cijfers op draaiende wieltjes. Heb je een telwerk met wieltjes met een knipperend lampje, in plaats van een draaiende schijf, dan noemen we het een digitale meter.

Digitaal elektriciteit
Op een digitale elektrameter wordt de meterstand weergegeven in een digitaal schermpje. Er is een knipperend ledje te zien. De digitale elektrameter heeft geen poort waar je de Verbruiksmonitor op aan kan sluiten, daarom heb je een sensor nodig. Weet je niet zeker of je meter digitaal of slim is? Als het bouwjaar dat wordt vermeld 2011 of eerder is, is het geen slimme, maar een digitale meter.

Slim elektriciteit
Op een slimme elektrameter wordt de meterstand weergegeven in een digitaal schermpje. Er is een knipperend ledje te zien. De digitale elektrameter heeft wel een poort waar je de Verbruiksmonitor op aan kan sluiten. Weet je niet zeker of je meter digitaal of slim is? Als het bouwjaar dat wordt vermeld 2012 of later is, is het waarschijnlijk een slimme meter.

Analoog gas
Als je geen slimme elektriciteitsmeter hebt, is je gasmeter waarschijnlijk analoog. Heb je wel een slimme elektriciteitsmeter, dan is de kans groot dat je gasmeter ook slim is. Maar, het is wel mogelijk dat je een slimme elektriciteitsmeter en een analoge gasmeter hebt. Op zo een gasmeter wordt de meterstand weergegeven met cijfers op draaiende wieltjes. Heb je een slimme elektrameter en een analoge gasmeter, dan heb je ook sensoren nodig.

Tip!

HuisScan

Doe de HuisScan en zie hoe je, naast het nemen van kleine maatregelen, verder kunt besparen op je energierekening.

Energieloket Enschede
donderdag 11 februari 2021
Tip!

Klimaatneutraal renoveren

Het energieneutraal maken van een woning is een ingrijpende en kostbare verbouwing, bekijk de mogelijkheden.

Energieloket Enschede
donderdag 11 februari 2021
Tip!

Subsidieregelingen

Een subsidie of lening kan je helpen om de investering voor bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatie of warmtepomp te doen. Bekijk de mogelijkheden.

Energieloket Enschede
donderdag 11 februari 2021
Tip!
LED-lamp indraaien door Energie Ambassadeur Flip

LED-lampen

Verbruiken 90% minder energie dan een gloeilamp

Energieloket Enschede
vrijdag 13 november 2020
Tip!
Douchetimer aan badkamertegel

Douchetimer

Bespaar veel geld met korter douchen

Energieloket Enschede
vrijdag 1 januari 2021
Tip!
Energie Ambassadeur Bart plaats radiatorfolie

Radiatorfolie

Met radiatorfolie bespaar je ongeveer € 30 per jaar. Wil jij weten hoe?

Energieloket Enschede
zondag 15 november 2020
Tip!
Rollen isolatiemateriaal voor CV-leidingen

CV-leidingisolatie

Hoeveel vierkante meter kun jij thuis eenvoudig isoleren?

Energieloket Enschede
zondag 13 december 2020
Tip!
Energie Ambassadeurs Abie en Tom besparen met tochtstrips

Tochtstrips

Eenvoudig een warm huis én bespaar gas

Energieloket Enschede
zondag 13 december 2020
Tip!
Energie Ambassadeur Cristina bespaart met waterbesparende douchekop

Waterbesparende douchekop

Je energievoordeel kan hiermee oplopen tot ruim €100 per jaar

Energieloket Enschede
zondag 15 november 2020