Verbruiksmonitor

Verbruiksmonitor

Eenvoudig gebruik van Verbruiksmonitor en App

Tegenwoordig hebben veel huishoudens een slimme meter, hierdoor zijn er veel nieuwe apparaten op de markt gekomen die inzicht geven in jouw energieverbruik. Sommige van deze apparaten laten alleen je energieverbruik of gasverbruik zien en andere laten het allebei zien. Bij de een kan je deze info met dag, week of maand inzien, bij een aantal zelfs realtime. Zo ook bij de Verbruiksmonitor van Energieloket Enschede.

Deze Verbruiksmonitor past op alle metertypen: slim, digitaal en analoog. Via een app krijg jij inzicht in je verbruik. Eindigt je energiecontract? Dan vind je in de app de beste aanbiedingen en word je geholpen met overstappen.

De Verbruiksmonitor bestaat uit een app en een meetset voor je energiemeter. De Verbruiksmonitor Lite kun je ook gebruiken zonder meetset, je moet dan wel een slimme meter hebben.

Woon je in Enschede? Dan kun je deze Verbruiksmonitor gratis bestellen in Mijn Bespaarshop.

Zo kom je erachter wat voor meter jij hebt! 

De Verbruiksmonitor kun je standaard aansluiten op een slimme meter. Heb je geen slimme meter, dan heb je sensoren nodig om de Verbruiksmonitor te kunnen installeren. Om verspilling te voorkomen worden deze sensoren er niet standaard bijgeleverd. Controleer voordat je het product gaat afhalen wat voor meter je hebt. Heb je geen slimme meter? Geef dit dan aan bij het afhalen en dan ontvang je gratis de sensoren.
  
Let op! Heb je geen slimme meter en wel zonnepanelen? Dan kan de Verbruiksmonitor helaas geen goede elektriciteitsmeting doen. De meetset ziet in dat geval namelijk niet af je stroom afneemt van het net of dat je aan het terugleveren bent. Teruglevering wordt daarom in de app weergegeven als verbruik. Met een slimme meter wordt je teruglevering wel goed weergegeven. Om die reden heb je voor de Verbruiksmonitor een slimme meter nodig als je zonnepanelen hebt.
  
Analoog elektriciteit

Een analoge elektriciteitsmeter is te herkennen aan een draaiende schijf. De meterstand wordt weergegeven op een telwerk met cijfers op draaiende wieltjes. Heb je een telwerk met wieltjes met een knipperend lampje, in plaats van een draaiende schijf, dan noemen we het een digitale meter.

Digitaal elektriciteit
Op een digitale elektrameter wordt de meterstand weergegeven in een digitaal schermpje. Er is een knipperend ledje te zien. De digitale elektrameter heeft geen poort waar je de Verbruiksmonitor op aan kan sluiten, daarom heb je een sensor nodig. Weet je niet zeker of je meter digitaal of slim is? Als het bouwjaar dat wordt vermeld 2011 of eerder is, is het geen slimme, maar een digitale meter.

Slim elektriciteit
Op een slimme elektrameter wordt de meterstand weergegeven in een digitaal schermpje. Er is een knipperend ledje te zien. De digitale elektrameter heeft wel een poort waar je de Verbruiksmonitor op aan kan sluiten. Weet je niet zeker of je meter digitaal of slim is? Als het bouwjaar dat wordt vermeld 2012 of later is, is het waarschijnlijk een slimme meter.

Analoog gas
Als je geen slimme elektriciteitsmeter hebt, is je gasmeter waarschijnlijk analoog. Heb je wel een slimme elektriciteitsmeter, dan is de kans groot dat je gasmeter ook slim is. Maar, het is wel mogelijk dat je een slimme elektriciteitsmeter en een analoge gasmeter hebt. Op zo een gasmeter wordt de meterstand weergegeven met cijfers op draaiende wieltjes. Heb je een slimme elektrameter en een analoge gasmeter, dan heb je ook sensoren nodig.

Energiebesparende producten

Bestel gratis jouw Verbruiksmonitor (Lite)

Bekijk alle producten
Tip!

HuisScan

Doe de HuisScan en zie hoe je, naast het nemen van kleine maatregelen, verder kunt besparen op je energierekening.

Energieloket Enschede
donderdag 11 februari 2021
Tip!

Klimaatneutraal renoveren

Het energieneutraal maken van een woning is een ingrijpende en kostbare verbouwing, bekijk de mogelijkheden.

Energieloket Enschede
donderdag 11 februari 2021
Tip!

Subsidieregelingen

Een subsidie of lening kan je helpen om de investering voor bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatie of warmtepomp te doen. Bekijk de mogelijkheden.

Energieloket Enschede
donderdag 11 februari 2021
Tip!
LED-lamp indraaien door Energie Ambassadeur Flip

LED-lampen

Verbruiken 90% minder energie dan een gloeilamp

Energieloket Enschede
vrijdag 13 november 2020
Tip!
Douchetimer aan badkamertegel

Douchetimer

Bespaar veel geld met korter douchen

Energieloket Enschede
vrijdag 1 januari 2021
Tip!
Energie Ambassadeur Bart plaats radiatorfolie

Radiatorfolie

Met radiatorfolie bespaar je ongeveer € 30 per jaar. Wil jij weten hoe?

Energieloket Enschede
zondag 15 november 2020
Tip!
Rollen isolatiemateriaal voor CV-leidingen

CV-leidingisolatie

Hoeveel vierkante meter kun jij thuis eenvoudig isoleren?

Energieloket Enschede
zondag 13 december 2020
Tip!
Energie Ambassadeurs Abie en Tom besparen met tochtstrips

Tochtstrips

Eenvoudig een warm huis én bespaar gas

Energieloket Enschede
zondag 13 december 2020
Tip!
Energie Ambassadeur Cristina bespaart met waterbesparende douchekop

Waterbesparende douchekop

Je energievoordeel kan hiermee oplopen tot ruim €100 per jaar

Energieloket Enschede
zondag 15 november 2020
WIJK AANPAK

Twekkelerveld | Aardgasvrij

Volg hier hoe de wijk Twekkelerveld omgaat met de energietransitie (Twekkelerveld van het gas).

Projecten
maandag 8 februari 2021
PROJECT

Enschede | Warmtenet of alternatief?

Met jouw eigen huis van het gas af. Wat moet je weten om dat voor elkaar te krijgen? Zoek met ons naar de antwoorden op alle vragen.

Projecten
vrijdag 5 februari 2021