Wij geven om privacy
Daarom gebruiken we functionele en analytische cookies voor website optimalisatie. Geef hiervoor je voorkeuren op:
Je dak isoleren, de spouwmuur aanpakken of de vloer isoleren: een lagere energierekening wil iedereen, maar wat als je geen geld hebt om je huis te verduurzamen? In Enschede-Zuid weten veel mensen wat energiearmoede betekent. Dat er nu een actieplan ligt om hen te helpen, vinden ze er meer dan welkom. "Mensen hier hebben het niet breed."
Matthijs - "geen achternaam alsjeblieft" - woont in de wijk Stroinkslanden-Zuid, aan de rand van Enschede. In deze wijk staan veel oude jaren 70-woningen, die vaak slecht geïsoleerd zijn. Hij kocht de 'tochtige' woning twee jaar geleden.
Tochtige woning
"Er zaten gaten in de gevels, bij de berging kwam veel tocht naar binnen, onder de deuren door tochtte het", somt de Enschedeër op. Hij kitte de gaten dicht, zette tochtstrips op de deuren en isoleerde de verwarmingsbuizen.
En dankzij een bijdrage van de gemeente kon hij de vloer onder zijn huis laten isoleren. "Kijk", zegt hij, terwijl hij het luik naar zijn kruipruimte opentrekt. "Deze grijze korrels zorgen ervoor dat de woning nu veel beter geïsoleerd is."
Matthijs' woning was twee jaar geleden in vergelijking met veel omliggende huizen eigenlijk al best goed geïsoleerd. De Enschedeër wijst naar het huis van de buren, waar nog oude, niet-geïsoleerde gevels op zitten. "Dit is geen rijke wijk", benadrukt hij. "De meeste mensen hier zijn veel geld kwijt aan bijvoorbeeld een auto, omdat ze die nodig hebben voor werk. Ze zijn misschien ook niet in de mogelijkheid om wat aan hun huis te doen, hebben het geld er niet voor."
Energiearmoede
Enschede en ook Almelo kleuren donkerrood op de kaart van plekken in Overijssel waar energiearmoede is. Dat percentage nam in 2022 verder toe, door de energiecrisis waarbij veel energierekeningen door het dak gingen.
In Almelo kampt 12,5 procent van de huishoudens met energiearmoede:
Percentage huishoudens met energiearmoede in Overijssel (bron: TNO, 2022) © RTV Oost/Marc Willighagen
Om de energiearmoede terug te dringen, tekenden Almelo, Enschede, Hengelo, zes woningcorporaties en demissionair minister Hugo de Jonge (Wonen) woensdagavond de Renovatiedeal Twente. Het doel: voor 2030 zo'n 7000 huur- en koopwoningen verduurzamen. Volgens de ondertekenaars van de deal betekent dat een halvering van het aantal huishoudens in Twente dat kampt met energiearmoede.
Door corporaties meer samen te laten werken, moet het verduurzamen van woningen straks veel sneller gaan. Ook beloven gemeenten in de deal dat ze kwetsbare inwoners beter helpen bij het afsluiten van subsidieregelingen voor isolatiemaatregelen. "Er zijn nu heel veel regelingen, maar mensen zien vaak door de bomen het bos niet meer", zegt demissionair minister Hugo de Jonge (Wonen).
Locaties in Overijssel
Voor inwoners met een slecht geïsoleerd huis moet het door de deal dus makkelijker worden om subsidie te krijgen voor isolatiemaatregelen. Ook wil de gemeente de huishoudens helpen met het afsluiten van rentevrije leningen, om daarmee het verduurzamen van hun huis te kunnen betalen.
In Almelo is de Renovatiedeal bedoeld voor inwoners van de wijk Aalderinkshoek. Waar in Hengelo en Enschede huishoudens gebruik kunnen maken van de regeling, wordt later bekend.
Bron: RTV Oost Rutger Borgerink