Energie besparenMaatregelen

LED-verlichting

Wellicht heb je er thuis al een aantal in gebruik, LED-lampen. Slimme zet, want ‘gewone’ lampen vervangen voor LED-lampen zorgt ervoor dat je gaat besparen op je energierekening.

Waterzijdig inregelen

Waterzijdig inregelen is het goed afstellen van de cv-installatie. Bij 90% van de woningen in Nederland is de cv-installatie niet afgesteld. Dit heeft nadelige gevolgen voor het energieverbruik en com...

Elektrisch koken

In Nederland gebruiken we vanaf 2050 geen aardgas meer. Dit betekent dat huishoudens niet meer kunnen koken op een gaskookplaat en moeten overstappen naar een alternatief. Dit kan door een inductiekoo...

Contact met een energie adviseur?

Bel dan naar 053 206 20 03. De adviseurs van het Duurzaam Bouwloket staan je gratis bij met advies over de verduurzaming van je woning.

Waterbesparende douchekop

In vergelijking met een standaard douchekop bespaart de waterbesparende douchekop 30 tot 50 procent water en energie.

Radiatorfolie

Radiatorfolie plaats je achter je radiatoren. De warmte straalt dan direct terug je kamer in, in plaats van in je muren en ramen. In huis blijft het warm en hoeft de cv-ketel minder hard te stoken.

Naad- en kierdichting

Door het dichten van naden en kieren in je woning kan je veel energie besparen. Naden en kieren zijn makkelijk zelf te dichten voor een lage prijs.

Zet jouw CV-ketel op 60 graden

Cv-ketels staan in de meeste gevallen ingesteld op 80ºC, terwijl de meest efficiënte temperatuur 60ºC is

Zuinige apparatuur

Ieder apparaat is voorzien van een energielabel, die aangeeft hoe energiezuinig het apparaat is. Wanneer een apparaat zuinig is, verbruikt het minder energie en bespaart het daarmee geld op de energie...

Bewust stookgedrag

Je energieverbruik wordt niet alleen bepaald door de manier waarop je huis is geïsoleerd, maar ook door hoe je zelf omgaat met het energieverbruik.

Stand-by killer

Om te voorkomen dat apparaten energie verbruiken terwijl deze op stand-by staan, wordt een stand-by-killer aangeraden. Deze zorgt ervoor dat apparaten geen stroom meer verbruiken zodra deze zijn uitge...

Leidingisolatie

In elke woning liggen veel leidingen die warmte uitstralen. Door leidingen te isoleren, kun je veel energie besparen. Door het isoleren wordt het warmteverlies een stuk minder en bespaar je energie. 

Doorstroomboiler

Een elektrische doorstroomboiler zorgt voor warm kraanwater. Een groot voordeel van een doorstroomboiler is dat het mogelijk is om een temperatuur in te stellen, waardoor water niet meer wordt verhit ...

Pompschakelaar vloerverwarming

De pomp van de vloerverwarming verbruikt, met name bij oudere pompen, veel energie. Dit komt doordat oudere pompen altijd stroom verbruiken; zelfs wanneer je de vloerverwarming niet aan hebt staan.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie kan het energieverbruik verlagen en het comfort in je woning verbeteren, daarom is dit vaak goede maatregel om mee te beginnen. Wel moet je huis voorzien zijn van een spouwmuur.

Vloerisolatie

Als je wilt beginnen met je huis energiezuiniger maken dan is vloerisolatie een goede maatregel om mee te starten. Zo gaat de energierekening omlaag.

Vervangen kozijnen

Wanneer je kozijnen hebt met enkel glas, raden we aan deze te vervangen. Zo gaat er minder warmte verloren en wordt de energierekening lager.

Vervangen beglazing

Het vervangen van de ramen van je huis kan veel bijdragen aan je energiebesparing. Wanneer je in de toekomst van het gas af wilt, wordt drievoudige beglazing aangeraden

Binnengevelisolatie

Als je een gasloze woning wil, is het isoleren van de binnenkant van je gevel een goede eerste stap. Het is een ingrijpende maatregel, maar het kan je energieverbruik flink terugdringen.

Buitengevelisolatie

Het isoleren van je buitengevel kan bijdragen aan je wooncomfort, woonwaarde en aan een vermindering van de energiekosten.

Isoleren schuin dak

Wanneer je dak nog niet is geïsoleerd, is dit een goede eerste stap richting de verduurzaming van je woning.

Isoleren plat dak

Wanneer je dak nog niet is geïsoleerd, is dit een goede eerste stap om je woning te  verduurzamen. Omdat warme lucht opstijgt gaat er veel warmte door een slecht geïsoleerd dak.

Zonnepanelen

Je ziet steeds meer zonnepanelen op daken van huizen liggen en ook voor jou kan dit een mooie stap zijn om je woning te verduurzamen.

Zonneboilers

Je kan de warmtevoorziening in je woning ondersteunen met behulp van een zonneboiler. Bij de aanschaf van een zonneboiler wordt een boiler geïnstalleerd en worden er zonnecollectoren op je dak geplaat...

Warmtepompen

Het aanschaffen van een warmtepomp is een alternatief voor je cv ketel. In de meeste gevallen is het aanschaffen van een warmtepomp de laatste stap in het verduurzamen van je woning.

Lage temperatuur-verwarming

De meest voorkomende lage temperatuurverwarming is vloerverwarming. Maar ook met lage temperatuur radiatoren, convectoren of wandverwarming is het mogelijk. Bij lage temperatuurverwarming is het water...

Warmtenet Enschede Ennatuurlijk

Warmtenet

Een hele wijk duurzaam verwarmen zonder aardgas kan door middel van een warmtenet (ook wel stadsverwarming of blokverwarming genoemd). In de gemeente Enschede zijn ruim 8.500 huishoudens aangesloten o...

Infraroodverwarming [Unsplash]

Infraroodverwarming

Als je huis goed geïsoleerd is dan kan infraroodverwarming als hoofdverwarming interessant zijn. Bijverwarming is ook mogelijk, bijvoorbeeld op een werkplek of op een zolder. Hierdoor kun je veel ener...

Waterstof [Pexels]

Waterstof

Lange tijd wordt er al onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor het toepassen van waterstof. Kunnen we huizen in de toekomst verwarmen met waterstof? Een duidelijk antwoord is er nog niet.

Bodemisolatie [Shutterstock]

Bodemisolatie

Heb je last van een natte kruipruimte? Dan kan bodemisolatie een goed idee zijn. Dit zorgt ervoor dat de condens verdwijnt uit de kruipruimte, waardoor deze droger wordt.

Vervangen Ventilatiebox [Shutterstock]

Vervangen ventilatiebox

Indien je nog in bezit bent van een ventilatiebox op wisselstroom, wordt het aangeraden om deze te vervangen met een ventilatiebox op een gelijkstroommotor.

Reinigen Van Luchtkanalen [Shutterstock]

Reinigen van luchtkanalen

Het is belangrijk om de ventilatiekanalen in huis minstens één keer in de 6 à 8 jaar te laten reinigen. 

Aanbrengen Ventilatieroosters [Shutterstock]

Aanbrengen ventilatieroosters

Wanneer je de kozijnen of ramen gaat vervangen, kan het verstandig zijn om te kiezen voor ventilatieroosters.

Centrale Balansventilatie (WTW) [Shutterstock]

Centrale balansventilatie

In nieuwe woningen kan balansventilatie met warmteterugwinning een goed middel zijn voor een gezond binnenklimaat.

Ventilatie [Pexels]

Decentrale balansventilatie

Een decentraal balansventilatie systeem zorgt voor verse lucht in slaapkamers en de woonkamer. Daarnaast wordt gebruikte lucht weggehaald via de keuken, de badkamer en het toilet. 

Co2 Meter [Shutterstock]

Bewust ventileren met een CO2-meter

Het gebruik van een CO2-meter is een goed hulpmiddel om te zorgen voor een goed binnenklimaat in huis.