Gemeente Enschede en het contract met Gazprom, hoe zit het precies?

Zoals je misschien weet heeft gemeente Enschede een energiecontract met de Russische gasleverancier Gazprom. Dat contract zou lopen tot 1 januari 2023. Met de Russische invasie in Oekraïne staat dat contract inmiddels in een ander daglicht. Eerder lieten we weten dat het niet eenvoudig is om dit contract voortijdig te stoppen. Nu blijkt dit toch mogelijk. Daarom stopt het contract met Gazprom per 10 oktober 2022. 

Nieuwe gasleverancier

Gazprom Nederland staat inmiddels op de sanctielijst, waardoor alle Nederlandse gemeenten die een contact hebben met Gazprom dit moeten ontbinden. Het contract van de gemeente Enschede liep tot 1 januari 2023. Dan stapt de gemeente over op groen gas via Twence. Dat betekent dat we dus voor drie maanden een nieuwe gasleverancier gaan zoeken. Dit doen we samen met andere gemeenten. 

Hogere prijzen

De gasprijzen zullen voor de gemeente Enschede flink gaan stijgen. Maar dat is de prijs die de de gemeente bereid is om te betalen, om zo Oekraïne te steunen. De gemeente Enschede was al bezig met de verduurzaming van haar eigen gebouwen, maar gaat dit nu nog sneller doen. Hoe meer energie we besparen, hoe minder gas we nodig hebben.