Wij geven om privacy
Daarom gebruiken we functionele en analytische cookies voor website optimalisatie. Geef hiervoor je voorkeuren op:
De energieprijzen zijn de laatste tijd erg gestegen. Hierdoor kan de energierekening dit jaar een stuk hoger uitvallen. Voor veel huishoudens is dit erg vervelend. Maar waarom zijn de prijzen dit jaar zo hoog? En wie bepaalt de hoogte van de prijzen? In dit artikel lees je hier meer over.
De energierekening bestaat uit twee belangrijke onderdelen: de kosten voor elektriciteit en de kosten voor gas (wanneer je een CV ketel hebt) of warmte (wanneer je gebruik maakt van stadsverwarming). Vooral de prijzen voor gas en warmte zijn de afgelopen maanden sterk gestegen.
De energiemarkt is een vrije markt waarbij de energiebedrijven zelf de prijs bepalen. Energiebedrijven moeten aardgas inkopen en de prijzen hiervan wisselen per dag. Dit wordt onder andere beïnvloed door vraag en aanbod. De laatste maanden is de vraag naar gas wereldwijd gestegen: de economie komt na de coronacrisis weer op gang en er worden kolencentrales gesloten. Doordat Nederland stopt met gas winnen in Groningen, moet er gas uit het buitenland worden geïmporteerd. Deze prijzen zijn gestegen. En dat wordt doorberekend aan de klanten.
Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt elk jaar een maximum tarief voor de stadsverwarming vast. Deze tarieven zijn gekoppeld aan de prijzen van aardgas. Hierdoor betaal je gemiddeld niet meer voor het gebruik van het warmtenet, vergeleken met het gebruik van aardgas.
De gemeente heeft geen invloed op deze warmtetarieven. De ACM controleert of de warmtebedrijven zich hieraan houden. Een warmtebedrijf mag geen hogere prijzen vragen dan bepaald door ACM, wel lagere.
Ten eerste het contract dat je hebt afgesloten. Hierin spreek je namelijk af hoeveel jij betaalt voor elektriciteit en gas voor een bepaalde periode. Heb je een vast, doorlopend contact? Dan verandert er nu niets. Pas als jouw contract afloopt en je een nieuw contract moet sluiten gaan de dan geldende tarieven gelden.
Ten tweede is natuurlijk je verbruik de belangrijkste factor. Hoe minder je verbruikt, hoe minder je betaalt. Alle grote en kleine isolatiemaatregelen hebben zin. Kijk daarom welke maatregelen jij kunt treffen. Weet je niet waar je moet beginnen? Dan kan een bespaarcoach helpen.
De prijzen voor warmte van het Enschedese warmtebedrijf Ennatuurlijk waren in 2021 lager dan de ACM voorschrijft. Ook in 2022 is dit weer zo. Dit betekent dat gemiddeld genomen, als je een zelfde woning verwarmt met aardgas (en je in 2022 een nieuw contract moet afsluiten) je meer geld kwijt bent dan met een warmtenet.
Toch zijn de tarieven voor warmte dit jaar ook erg gestegen. Dit heeft verschillende oorzaken. Zo is er nu bijvoorbeeld soms nog aardgas nodig om een piek in de winter op te vangen. Ook zijn de kosten voor elektriciteit hoger geworden, net als de kosten voor het mogen uitstoten van CO2.
Bekijk voor meer informatie de meest gestelde vragen over de stijging van de energieprijzen in 2022 op de website van Ennatuurlijk. Ook organiseerde Ennatuurlijk een livestream waarin veel vragen werden behandeld.