Nieuwe ronde, nieuwe kansen met de gratis isolatiemaatregel actie van de gemeente Enschede

Vorige week heeft de gemeente Enschede een brief verstuurd naar inwoners die in aanmerking komen voor een gratis isolatiemaatregel ter waarde van € 3.000,-. Bij eerdere rondes vertrouwden veel mensen deze aanbieding niet, omdat het te mooi leek om waar te zijn. Maar de gemeente Enschede betaalt daadwerkelijk de volledige kosten voor één isolatiemaatregel voor deze specifieke doelgroep.

Waarom organiseert de gemeente deze actie?

De gemeente Enschede wil woningen energiezuiniger maken. Een goed geïsoleerde woning verbruikt minder energie, wat jaarlijks honderden euro’s kan besparen. De gemeente wil haar inwoners hierbij helpen. De actie wordt georganiseerd in samenwerking met Duurzaam Bouwloket en deskundige isolatiebedrijven.

Wethouder Jeroen Diepemaat: "Isoleren is een van de beste manieren om de energierekening te verlagen. De regeling is nog steeds voor mensen met een laag inkomen. Door de focus te verleggen naar de WOZ-waarde van de woningen kunnen we mensen gericht aanschrijven. Op die manier kunnen we gerichter mensen helpen."

Voorwaarden voor deelname:

  • U woont in Twekkelerveld of de Zuidwijken.
  • U heeft een koopwoning met een energielabel D, E, F of G.
  • Uw woning heeft een maximale WOZ-waarde van € 250.000,- (peildatum 1 januari 2022). Dit kunt u zelf controleren via www.wozwaardeloket.nl.
  • Uw woning is voor 1983 gebouwd.

Wat houdt het aanbod in?

  • U betaalt € 0,-. Het is volledig gratis.
  • Wij regelen het papierwerk.
  • U krijgt één gratis isolatiemaatregel (spouwmuur-, vloer- of bodemisolatie).
  • De kosten worden volledig gedekt door de gemeente Enschede.

Wij werken samen met betrouwbare isolatiebedrijven die natuurvriendelijke isolatiematerialen gebruiken. Het type isolatiemaatregel hangt af van de bouw van uw woning. Bij sommige woningen is spouwmuurisolatie niet mogelijk, maar vloer- en/of bodemisolatie wel. Een bouwkundig adviseur zal bij u langskomen om te bepalen welke isolatie geschikt is voor uw woning.

Nieuwe voorwaarden en communicatieaanpak

De gemeente heeft gekozen voor aangepaste voorwaarden na eerdere ervaringen. Veel inwoners vertrouwden de actie niet, waardoor de gemeente met een aanzienlijk budget bleef zitten. Het wantrouwen dat er een addertje onder het gras zit, heeft geleid tot terughoudendheid bij de bewoners. Dit keer is de aanpak aangepast om meer vertrouwen te wekken en inwoners gerichter te bereiken.

Met deze nieuwe aanpak hoopt de gemeente Enschede eind volgend jaar duizend huishoudens te hebben geholpen met een gratis isolatiemaatregel. Indien nodig wordt de doelgroep uitgebreid naar een derde wijk, die in dat geval nog bekendgemaakt zal worden.

 

Aanmelden kan hier!