Ruimte voor insecten en vleermuizen in de nieuwbouwwoning van Ruud

Als architect je eigen woning bouwen is natuurlijk een ultiem doel. Ruud van der Koelen deed het vlakbij het centrum, in de wijk ’t Zeggelt. Bij de bouw hield hij zo veel mogelijk rekening met duurzaamheid en de natuur. Hij woont er nu bijna twee jaar.

Actueel,Lasonder-Zeggelt

Ruimte voor insecten en vleermuizen

“Het voordeel van nieuwbouw is dat je direct bij het ontwerp al rekening kunt houden met natuur inclusieve aspecten in de woning. Dat is veel makkelijker dan achteraf,” vertelt Ruud. “Zo heb ik bijvoorbeeld een tweetal insectenhotels in de gevel laten inbouwen. Dan hebben insecten ook in het centrum van de stad een plek. In de gevel op het westen zitten ook nog vleermuiskasten en in de noordgevel zitten twee nestkasten voor vogels.”

Daktuin en zonnepanelen

“De trots van mijn woning is de daktuin! We hebben een klein kavel, en daarom is het geweldig dat we op het dak nog kunnen genieten het uitzicht over de stad, omringd door groen.” Door de daktuin was er weinig ruimte op het dak voor zonnepanelen. Daarom heeft hij de zonnepanelen aan de gevel gehangen. “Volgens mij is dit de eerste woning in Enschede waar de zonnepanelen aan de gevel hangen. Het is wel iets duurder, omdat de glasplaten dikker moeten zijn. De wind waait er namelijk tegenaan in plaats van overheen. Gelukkig verdienen ze zichzelf terug!”

Warmtepomp zonder buitenunit

’t Zeggelt is een buurt met kleine kavels waar de woningen dicht op elkaar staan. Daarom heeft Ruud gekozen voor een warmtepomp zonder buitenunit. “Zo hebben mijn buren geen last van geluid. . Het is een innovatief nieuw product, waarbij de buitenunit feitelijk binnen staat – namelijk, in de installatieruimte op de bovenste verdieping.”

Isolatie

Nieuwbouwwoningen zijn heel goed geïsoleerd. De uitdaging bij nieuwe woningen is niet zozeer het warm krijgen. Hier is relatief weinig energie voor nodig. Het zuinig koel houden van de woning is een grotere uitdaging. “Zonwering is erg belangrijk, dat is een goede manier om warmte buiten de deur te houden. Daarnaast kunnen veel warmtepompen tegenwoordig ook koelen. Dan stroomt er koelwater door de buizen in de vloerverwarming.” Op deze manier blijft de woning comfortabel koel in de zomer zonder de noodzaak van dure, energie slurpende airco’s.

Groen dak

Op het schuurtje heeft Ruud een groen dak gemaakt. “Dit ziet er niet alleen leuk uit wanneer je vanuit boven op het dak kijkt, maar komt er ook minder regenwater in het riool terecht. Een groen dak is verder natuurlijk ook nog eens goed voor insecten en draagt bij aan de biodiversiteit in de stad.”

Samen met de buurt

Toen Ruud de kavel kocht organiseerde de gemeente Enschede verschillende sessies zodat de nieuwe bewoners van de buurt met elkaar konden kennismaken. Zo ontstond er een app groep, waarin de bewoners ideeën met elkaar uitwisselden. Ze kwamen met het idee om het gemeenschappelijke binnenterrein, waar de bewoners hun auto parkeren, te vergroenen. “Dat ziet er niet alleen gezellig uit, het helpt ook tegen hitteoverlast in de zomer. Samen met de toekomstige buurt hebben we een inspiratieboekje gemaakt met allemaal ideeën over hoe we het binnenterrein groener kunnen maken. ’t Zeggelt wordt zo steeds mooier, groener en duurzamer.”