Tijdelijk Noodfonds Energie vanaf nu open
Huishoudens met hoge energierekening en lager inkomen kunnen steun aanvragen

Huishoudens met een lager inkomen en een hoge energierekening kunnen vanaf vandaag terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Komt u in aanmerking? Dan betaalt het Noodfonds een deel van uw energierekening gedurende 6 maanden na de aanvraag. Die uitbetaling loopt via de energieleverancier. Het aanvragen van de steun doet u via noodfondsenergie.nl.

Het Noodfonds kijkt hoe hoog uw energierekening is in vergelijking met uw gezamenlijke inkomen. Als de energierekening meer dan 8 of 10% van het inkomen is, dan betaalt het Noodfonds de rest van de energierekening. Het maakt niet uit welke leverancier het huishouden heeft. Heeft u vorig jaar geen steun gekregen? Het kan zijn dat u dit jaar wel in aanmerking komt.

Komt u in aanmerking?

Doe een check doen op de site van het Noodfonds om te kijken of u in aanmerking komt voor steun uit het Noodfonds.  

De volgende huishoudens kunnen steun krijgen van het Noodfonds:  

  • Huishoudens met een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat gaat concreet om € 3.200 (alleenstaand) en € 4.480 (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld en exclusief toeslagen.
  • Huishoudens die zelf een energiecontract hebben voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier.
  • Huishoudens met een energierekening die hoger is dan 8 tot 10% van het gezamenlijk bruto-inkomen:
    • Er geldt een percentage van 8% bij 130% van het sociaal minimum van het gezamenlijk bruto-inkomen;
    • En het is 10% bij een sociaal minimum tot 200% van het gezamenlijk bruto-inkomen.
  • Het Noodfonds betaalt de rest van de maandelijkse energierekening boven deze 8 tot 10% van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.   

 

Waar aanvragen?

U vraagt de steun van het Noodfonds aan op noodfondsenergie.nl. Dat kan via de computer of de app. Ook familieleden, vrienden of hulpverleners kunnen de aanvraag voor u doen. Dat gaat dan wel via een machtiging. Een aanvraag indienen kan tot en met 31 maart 2024. Heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij de landelijke hulplijn van het Noodfonds: 085 -  088 1111