Geweldig nieuws voor het milieu en onze woningen! De Tweede Kamer heeft gesproken over de isolatie van woningen, demissionair minister Hugo de Jonge heeft aangegeven hoe we huizen kunnen isoleren en tegelijkertijd de leefomgeving van vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen kunnen beschermen🦇🐦

Op de korte termijn raadt de minister huiseigenaren aan om natuurvriendelijke isolatiebedrijven in te schakelen en te controleren of hun woning al een ontheffing heeft op basis van een soortenmanagementplan (SMP) of een pre-SMP. Deze bedrijven vind je hier! 

Op de lange termijn wordt er gewerkt aan een structurele aanpak van SMP's in alle gemeenten, met in het voortraject het pre-SMP. BZK stelt dit jaar 44 miljoen euro beschikbaar aan gemeenten en provincies voor de landelijke uitrol hiervan, met natuurvriendelijk isoleren als de nieuwe norm. De Gemeente Enschede is op dit moment al bezig met een dergelijk pre-SMP en SMP.

Daarnaast zal het ministerie onderzoek doen naar innovatieve methoden voor het opsporen van beschermde soorten, het natuurvrij maken van woningen en het creëren van goede alternatieve verblijfplaatsen 🌍

Dit is een grote stap in de richting van duurzamere woningen en het behoud van onze kostbare natuur. Laten we samenwerken voor een groenere toekomst!

#duurzaamwonen #natuurbescherming #GroeneToekomst #wonen