Wij geven om privacy
Daarom gebruiken we functionele en analytische cookies voor website optimalisatie. Geef hiervoor je voorkeuren op:
Jouw woning is geschikt voor een ‘hybride’ aanpak. Een hybride aanpak gaat meestal uit van een hybride warmtepomp. Dit is een combinatie van een lucht-waterwarmtepomp en een cv-ketel op aardgas. De cv-ketel zorgt voor het warme kraanwater en springt bij voor de verwarming wanneer het koud is.
De warmteafgifte kan een combinatie van lage- en hoge-temperatuur verwarming zijn. Bijvoorbeeld vloerverwarming en/of lage-temperatuurradiatoren in combinatie met hoge-temperatuurradiatoren. Of uw huidige vloerverwarming of radiatoren toereikend zijn voor een lage-temperatuursysteem kan een installateur beoordelen. Wil je jouw slaapkamer of bijkeuken niet op kamertemperatuur verwarmen? Dan is vervanging van de bestaande radiatoren vaak niet nodig.
Het verwarmingssysteem kan een hybride warmtepomp zijn eventueel met zonneboiler (all electric). De warmtepomp is de warmtebron met uitzondering van hele lage buitentemperaturen (afhankelijk van het apparaat lager dan ca. 4 graden).
Voor een gezond binnenklimaat én ter voorkoming van vochtproblemen moet een goed geïsoleerde, kierdichte woning voldoende geventileerd worden. In woningen van voor 1975 wordt de lucht ververst door het openen van ramen en met regelbare ventilatieroosters. In woningen vanaf ongeveer 1975-1980 is er vaak een centrale afzuiging, met afzuigpunten in de keuken, toilet en badkamer. Met deze manieren van ventileren wordt continue warme lucht afgevoerd en gaat er warmte verloren. Daarnaast geven geopende ramen en ventilatieroosters bij kou voelbare tocht. Voor de hybride aanpak wordt bij voorkeur mechanische ventilatie eventueel met CO2 sturing en/of warmteterugwinning toegepast.
Zonwering is zeer gewenst zodat het in de zomer niet te warm wordt binnen.
Een zonneboiler is een optie.
De hybride warmtepomp maakt van stroom. Deze stroom kun je duurzaam opwekken met behulp van zonnepanelen.