Wij geven om privacy
Daarom gebruiken we functionele en analytische cookies voor website optimalisatie. Geef hiervoor je voorkeuren op:
Jouw woning is geschikt voor hoge temperatuurverwarming. Dit wordt meestal gerealiseerd met een eigen cv-installatie. Maar ook stadsverwarming of groen gas zijn goede alternatieven.
Bij woningen buiten de stad is ook duurzame biomassa mogelijk. Dit is houtverbranding (pellets, snippers of blokken) waarbij de gebruikte brandstof een balans is tussen productie en snoeien en kappen. Houtverbranding kan echter overlast van rook voor buren geven en is daarom in de stad minder gewenst.
De warmteafgifte is met een (traditioneel) hoge-temperatuursysteem.
Warmwater voor verwarmen en warmwater komt van de cv-ketel of de stadsverwarming. Groen gas is op dit moment nog niet beschikbaar maar komt mogelijk in de toekomst.
Duurzame biomassa is mogelijk buiten de stad. Binnen de bebouwde kom kan biomassa bij weinig wind en bij niet goede aanleg overlast geven door geur en fijnstof.
Bij isoleren en het dichten van kieren is ventileren belangrijk voor een gezond binnenklimaat. In woningen van voor 1975 wordt de lucht meestal ververst door het openen van ramen en met ventilatieroosters. In woningen vanaf ongeveer 1975-1980 is er vaak een centrale afzuiging, met afzuigpunten in de keuken, toilet en badkamer. Met deze manieren van ventileren wordt continue warme lucht afgevoerd en gaat er dus warmte verloren. Daarnaast geven geopende ramen en ventilatieroosters bij kou voelbare tocht.
Om warmteverlies te beperken is een ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) interessant. Aan- en aanvoer van lucht vindt via dit systeem plaats. Dit is vooral interessant als de woning verder zoveel mogelijk kierdicht is gemaakt.
Zonwering is minder nodig voor het risico van oververhitting in de zomer, maar vanuit comfort wel wenselijk.
Een zonneboiler is een optie maar niet gebruikelijk.
PV (zonnestroom) t.b.v. overige elektriciteitsvraag. Dus voor apparaten in huis als wasmachines, computers, tv etc.