Bewonersverhaal van Sylvia

Sylvia en haar man wonen in Enschede en hebben veel gedaan om hun woning te verduurzamen. Meer hierover weten? Lees dan verder!

Actueel,Nieuwsbericht

Sinds 1996 woont Sylvia samen met haar man en 2 zoons in een ruime woning in Enschede. Ze kochten de woning uit 1978 van een woningbouwvereniging die op dat moment veel woningen in de verkoop deed. De woning was behoorlijk uitgeleefd, waardoor ze ‘m voordelig konden kopen. Ze begonnen dan ook meteen met klussen en pakten de volgende dingen aan: 

  • nieuwe keuken
  • renovatie van het toilet 
  • aanpassen van de indeling
  • extra badkamer voor de kinderen 
  • behangen & schilderen 
  • de tuin
  • nieuwe CV-ketel

Destijds werd er nog niks gedaan aan verduurzaming van de woning. "Dat speelde op dat moment nog helemaal niet. De kosten waren laag en als het huis goed in de verf zat was het goed" legt Sylvia ons uit. Vier jaar geleden veranderde dat en begon het gezin met het verduurzamen van de woning. In eerste instantie ging het vooral om het stiller en geluidsdichter maken van de woning. Zo vervingen ze 2 grote ramen in de woonkamer door HR++ glas. Ook alle andere ramen die nog enkel glas waren werden door dubbel glas vervangen. En ze investeerden in rolluiken.  

In de loop der jaren pakten Sylvia en haar man stap voor stap steeds weer dingen in het huis aan. Totdat de cv-ketel aan vervanging toe was. De ketel was inmiddels 24 jaar oud, dus zeker niet meer de zuinigste. Sylvia: "Elke keer wat sparen en dan pas weer iets kunnen doen schoot niet echt opDaarom hebben we de knoop doorgehakt. We hadden het huis natuurlijk al een hele tijd in ons bezit en had inmiddels een flinke overwaarde. Toen de rente vorig jaar zo laag was zijn we met de bank gaan praten over het opnemen van een gedeelte van de overwaarde. Hierdoor konden we het afgelopen jaar goed doorpakken met alle maatregelen."  

Met het bedrag zijn de volgende maatregelen toegepast: 

  • een nieuwe CV-ketel in combinatie met 4 dualairco's 
  • gevels zijn geisolleerd met Kauw Supafill Wol
  • gevelbeplating aan de buitenzijde van de woning vervangen door keraliet met daaronder steenwol
  • 8 zonnepanelen van 400 wp per paneel

Vloerisolatie staat nog op de planning. Daarvoor moet het eerst wat beter weer worden zodat het waterpeil in de grond zakt. Alle maatregelen bij elkaar moeten een groot verschil opleveren. Sylvia: 'Ik ben heel benieuwd naar de eerste jaarafrekening straks. Dan kunnen we echt zien wat voor verschil de genomen maatregelen hebben. Wat ook een grote verandering is ten opzichte van eerder is dat we heel bewust bezig zijn met welke ruimte we in huis verwarmen. Laatst was ik alleen thuis en aan het werk op mijn kantoor. Dan zet ik de CV ‘s morgens niet hoger maar verwarm ik alleen mijn kantoor met de airco. Eerder zetten we de thermostaat gewoon omhoog en werd het hele huis naar 20 graden opgewarmd. ‘s Nachts zet ik de thermostaat altijd op 16 graden En zelfs op koude dagen is het dan ’s morgens vaak nog 17,5 graden. Dat geeft wel aan dat het huis nu goed geïsoleerd is." 

Naast alle voordelen van verduurzaming en kostenbesparing heeft het ook voordelen voor de gezondheid van Sylvia en haar gezin. De airco's zorgen ervoor dat de lucht minder vochtig is. Dat merkt Sylvia aan haar ademhaling. Haar man heeft hartproblemen en diabetes, daarbij is het van belang dat hij thuis ook kan sporten. Met de airco's kunnen ze dan heel gemakkelijk het huis afkoelen en vervolgens weer omhoog zetten,wat heel prettig is.  

Tip van Sylvia: "Het kiezen voor de juiste partijen vonden wij erg lastig. Door rond te vragen in onze omgeving zijn we uiteindelijk bij een aantal bedrijven gekomen die ons goed geholpen hebben. Dat is dus ook mijn advies, vraag mensen in je omgeving naar bedrijven waar zij goede ervaringen mee hebben. Dan weet je ook dat dit bedrijven zijn die je kunt vertrouwen." 

Advies bij het verduurzamen van uw woning? Maak dan een afspraak met onze energiecoaches!