Dorp Boekelo

Hoe verwarm ik straks mijn huis? 

De gemeente heeft per wijk onderzocht wat de beste vervangers voor aardgas zijn. In de wijk Schipholt - Glanermaten verschillen de adviezen per postcode. 

Postcodes 7548 A. en 7548 E. 
Voor postcodes die beginnen met 7548 A. en 7548 E. ligt een volledig elektrische (all-electric) optie waarschijnlijk het meest voor de hand. In plaats van een CV-ketel heb je een warmtepomp in je huis nodig. Deze draait op elektriciteit en haalt warmte uit de lucht, uit de bodem of uit zonnepanelen. De woning moet hiervoor erg goed geïsoleerd zijn. Je kunt zelf kiezen wanneer je de overstap naar aardgasvrij maakt, als het maar voor 2050 is. Vanaf dan maken we geen gebruik van aardgas meer in Nederland. 

Postcodes 7548 B. en 7548 C.
Voor deze postcodes is het nu nog niet mogelijk om de meest haalbare en betaalbare optie te bepalen. De modellen geven hierover geen duidelijk beeld. Bijvoorbeeld omdat de kosten van de verschillende warmteopties (nog) erg dicht bij elkaar liggen.
Daarom zal de focus in eerste instantie liggen op het besparen van energie. Het isoleren van je huis is daarbij een belangrijke stap. Als de CV-ketel aan vervanging toe is, is een hybride warmtepomp een goede tussenoplossing. Over vijf jaar bekijken we opnieuw of er een aardgasvrije warmteoptie is die goed past in deze wijk. Dit doen we op basis van de nieuwste ontwikkelingen en innovaties.

Wat kan ik nu alvast doen? 

Voor elke aardgasvrije oplossing is het erg belangrijk om minder energie te verbruiken. Het is daarom verstandig als je de komende jaren, op logische momenten, isolatiemaatregelen neemt. Zo zet je geleidelijk stappen naar een aardgasvrije woning. Stappen die je kunt zetten: 

  • Isoleren van de vloer, muren en het dak 
  • Vervangen van het glas
  • Voldoende ventilatie
  • Plaats zonnepanelen om (een deel van) de elektriciteit zelf op te wekken 
  • Kies bij het vervangen van de keuken voor koken op inductie. 
  • Kies bij het vervangen van de CV-ketel voor een (hybride) warmtepomp 

Wanneer je eigenaar van een woning bent, ben je zelf verantwoordelijk voor het nemen van maatregelen. Wanneer je huurt is de woningcorporatie of particuliere eigenaar verantwoordelijk voor de verduurzaming. 

Kleine, energiebesparende maatregelen kan echter iedereen nemen. Dit kan op jaarbasis heel wat geld schelen.  

Waar kan ik terecht voor advies?  
  • Heb je hulp nodig bij het nemen van maatregelen aan je woning zoals isoleren, ventileren, zonnepanelen of een (hybride) warmtepomp? Bel dan met de adviseurs van het Duurzaam Bouwloket
  • Ben je benieuwd hoe je met kleine, energiebesparende maatregelen minder energie kunt verbruiken? Dan is een bespaarcoach misschien iets voor jou! 
  • Benieuwd naar manieren om de verduurzaming van je huis te betalen? Kijk dan op verbeterjehuis.nl