Wij geven om privacy
Daarom gebruiken we functionele en analytische cookies voor website optimalisatie. Geef hiervoor je voorkeuren op:
De gemeente heeft per wijk onderzocht wat de beste vervangers voor aardgas zijn. In deze wijk lijkt een warmtenet de beste oplossing. We zullen hier nog verder onderzoek naar doen. Zo kijken we of een warmtenet daadwerkelijk haalbaar en betaalbaar is, en waar dit dan precies komt. Als het warmtenet in de buurt van jouw woning komt, kun je hier - als je dat wilt - op aansluiten. Je hebt dan een warmte afleverset in plaats van een CV-ketel in je woning nodig. Deze afleverset wordt dan aangesloten op het warmtenet.
Wanneer er een warmtenet in een wijk wordt aangelegd, heeft de eigenaar van het pand de keuze om het pand wel of niet aan te sluiten op het warmtenet. Er is dus keuzevrijheid, en die blijft er waarschijnlijk ook. Dit betekent dat eigenaren kunnen kiezen voor een andere manier van verwarmen, als deze maar even duurzaam en natuurlijk aardgasvrij is. Ben je huurder? Dan bepaalt de woningcorporatie of particuliere eigenaar of jouw woning wordt aangesloten.
Het is nog niet precies bekend wanneer deze wijk van het aardgas af gaat. Voor 2040 verkennen we de mogelijkheden voor het aardgasvrij worden van de wijk. We verwachten dat de wijk dan voor 2050 van het aardgas af kan zijn. De wijk wordt betrokken bij de plannen zodra er gestart wordt.
Je kunt zelf al de eerste stappen zetten naar een aardgasvrije en duurzame woning. Energie besparen is namelijk altijd een goed idee, want hierdoor gaat het warmteverbruik omlaag. Je bespaart dan energie én kosten. Maatregelen die je bijvoorbeeld kunt nemen:
Wanneer je eigenaar van een woning bent, ben je zelf verantwoordelijk voor het nemen van maatregelen. Wanneer je huurt is de woningcorporatie of particuliere eigenaar verantwoordelijk voor de verduurzaming.
Kleine, energiebesparende maatregelen kan echter iedereen nemen. Dit kan op jaarbasis heel wat geld schelen.