Ruwenbos

Hoe verwarm ik straks mijn huis?

De gemeente heeft per wijk onderzocht wat de beste vervangers voor aardgas zijn. In jouw wijk ligt een volledig elektrische (all-electric) optie waarschijnlijk het meest voor de hand. In plaats van een CV-ketel heb je een warmtepomp in je huis nodig. Deze draait op elektriciteit en haalt warmte uit de lucht, uit de bodem of uit speciale zonnepanelen. De woning moet hiervoor erg goed geïsoleerd zijn. 

Wanneer moet mijn huis aardgasvrij zijn?

All-electric is een individuele oplossing. Daarom kun je zelf kiezen wanneer je de overstap naar aardgasvrij maakt, als het maar voor 2050 is. Vanaf dan maken we geen gebruik van aardgas meer in Nederland. 

Wat kan ik alvast doen?

Het is belangrijk dat de woning bij de overstap naar een warmtepomp erg goed geïsoleerd is, anders kan je de woning niet goed warm krijgen. Het is daarom verstandig als je de komende jaren, op logische momenten, isolatiemaatregelen neemt. Zo zet je geleidelijk stappen naar een aardgasvrije woning. Stappen die je kunt zetten: 

Wanneer je eigenaar van een woning bent, ben je zelf verantwoordelijk voor het nemen van maatregelen. Wanneer je huurt is de woningcorporatie of particuliere eigenaar verantwoordelijk voor de verduurzaming.

Kleine, energiebesparende maatregelen kan echter iedereen nemen. Dit kan op jaarbasis heel wat geld schelen.  

Waar kan ik terecht voor advies?  

  • Heb je hulp nodig bij het nemen van maatregelen aan je woning zoals isoleren, ventileren, zonnepanelen of een (hybride) warmtepomp? Bel dan met de adviseurs van Energieloketten
  • Ben je benieuwd hoe je met kleine, energiebesparende maatregelen minder energie kunt verbruiken? Dan is een bespaarcoach misschien iets voor jou! 
  • Benieuwd naar manieren om de verduurzaming van je huis te betalen? Kijk dan op verbeterjehuis.nl