Veldkamp - Getfert-West

Hoe verwarm ik straks mijn huis? 

De gemeente heeft per wijk onderzocht wat de beste vervangers voor aardgas zijn. In deze wijk is het nu nog niet mogelijk om de meest haalbare en betaalbare optie te bepalen. De modellen geven hierover geen duidelijk beeld. Bijvoorbeeld omdat de kosten van de verschillende warmteopties (nog) erg dicht bij elkaar liggen. 

Daarom zal de focus in eerste instantie liggen op het besparen van energie. Het isoleren van je huis is daarbij een belangrijke stap. Als de CV-ketel aan vervanging toe is, is een hybride warmtepomp een goede tussenoplossing. Over vijf jaar bekijken we opnieuw of er een aardgasvrije warmteoptie is die goed past in deze wijk. Dit doen we op basis van de nieuwste ontwikkelingen en innovaties.

Wanneer wordt mijn huis aardgasvrij?

Alle woningen zullen uiterlijk in 2050 aardgasvrij zijn. Op dit moment is het nog niet zeker wanneer deze wijk van het aardgas af gaat. Besparen door isoleren is op dit moment de belangrijkste stap. 

Kan ik zelf alvast wat doen? 

Ook al is de meeste geschikte duurzame warmteoptie nog niet bekend, je kunt toch al de eerste stappen zetten naar een aardgasvrij woning. Ga eens na of je meer energie kunt besparen. Maatregelen die je bijvoorbeeld kunt nemen zijn:

Wanneer je eigenaar van een woning bent, ben je zelf verantwoordelijk voor het nemen van maatregelen. Wanneer je huurt is de woningcorporatie of particuliere eigenaar verantwoordelijk voor de verduurzaming. 

Kleine, energiebesparende maatregelen kan echter iedereen nemen, of je nou huurder of eigenaar bent. Dit kan op jaarbasis heel wat geld schelen. 

Waar kan ik terecht voor advies? 

  • Heb je hulp nodig bij het nemen van maatregelen aan je woning zoals isoleren, ventileren, zonnepanelen of een (hybride) warmtepomp? Bel dan met de adviseurs van het Duurzaam Bouwloket
  • Ben je benieuwd hoe je met kleine, energiebesparende maatregelen minder energie kunt verbruiken? Dan is een bespaarcoach misschien iets voor jou!
  • Benieuwd naar manieren om de verduurzaming van je huis te betalen? Kijk dan op verbeterjehuis.nl.